Niet doen!

Overlijden van een dierbare0-3 jaarHet overlijden van een gezinslid is aanstaandeNiet doen!

Zeggen over de naderende dood:
- “Papa gaat voor altijd slapen”. Bij kinderen kan angst ontstaan om zelf te gaan slapen en om ook nooit meer wakker te worden.
- “Mama gaat een verre reis maken en zal nooit meer terugkomen”. Peuters begrijpen dit niet en voelen zich in de steek gelaten.
- “Joep gaat dood omdat hij zo ziek is”. Kinderen kunnen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van Joep is. Anders kunnen kinderen angst krijgen om bij griep of verkoudheid ook dood te gaan.

Verzwijgen wat er aan de hand is.

Verzwijg niet voor uw kindje dat zijn ouder, broer(tje) of zus(je) ernstig ziek is.  Kinderen voelen spanningen vaak direct aan. Naarmate kinderen ouder worden en kunnen praten, zullen ze ook flarden van gesprekken opvangen. Het is beter om uw kind uit te leggen wat er aan de hand is, dan het kind in onwetendheid laten en zijn of haar eigen fantasie z’n gang te laten gaan.

Het kind als zielig behandelen

Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een peuter. Maar behandel hem of haar niet als zielig!

Eventuele eigen emoties onderdrukken.
U kunt uw kind beter ondersteunen als u uw eigen verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: ik ben ook verdrietig omdat . . . zo ziek is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg. Verdriet en tranen zijn niet erg maar als je je verdriet niet in de hand hebt dan kan een kind angstig worden.

Corrigeren
Jonge kinderen kunnen dingen zeggen die voor u cru overkomen, bijvoorbeeld:ik hoop dat Eva snel dood gaat, dan mag ik haar poppen. Peuters denken heel praktisch, dat betekent niet dat ze geen verdriet hebben. Bovendien beseffen ze nog niet wat de impact van het overlijden zal zijn. Corrigeer het kindje niet maar stem af en sluit aan op wat het  zegt. Bijvoorbeeld: dat zou wel heel fijn zijn om die mooie poppen te hebben, dat snap ik.

Denken dat peuters beseffen wat de dood inhoudt
Peuters kunnen goed herhalen wat een volwassenen heeft gezegd. Ook al zeggen ze: “mama gaat dood en komt nooit meer terug”, dat wil niet zeggen dat ze dat ook begrepen hebben. Dat de dood onomkeerbaar is, is voor peuters heel moeilijk te begrijpen. Ze proberen het wel maar het lukt niet altijd. Het is belangrijk om het keer op keer opnieuw uit te leggen.

Regels loslaten
Als het leven zo op z'n kop staat als in uw gezin, is het van belang de gewone regels en structuur zoveel als mogelijk te handhaven. Dat geeft jonge kinderen een gevoel van rust en veiligheid. En dat hebben ze nu extra nodig !