Vragen die u kunt hebben

Overlijden van een dierbare0-3 jaarHet stiefgezinVragen die u kunt hebben

Hoe vertel ik mijn kind dat ik een nieuwe partner heb?
Vertel het op neutrale toon en sta open voor de (positieve of negatieve) reactie van uw kind. De kans is groot dat uw kind zich niet realiseert wat het betekent dat zijn vader of moeder een nieuwe relatie heeft. Misschien is uw kindje nog te jong om te begrijpen wat u vertelt. Introduceer pas iemand als u vertrouwen heeft dat het voor lange tijd is. Uw kind is er niet bij gebaat steeds nieuwe mensen te ontmoeten en zich steeds te hechten, waarna diegene weer uit het leven verdwijnt.

Hoe stel ik mijn nieuwe partner aan mijn kind voor?
Laat de kennismaking een relaxte ontmoeting zijn en geen verplichte opzit middag. Doorgaans voelen kinderen zich meer op hun gemak wanneer zij bezig kunnen zijn. Bedenk van te voren welke situatie fijn is voor uw kind en overleg dit met hem of haar.

Hoe stel ik stiefbroertjes en stiefzusjes aan mijn kind voor?
Maak de ontmoeting niet beladen. Laat het op zijn beloop en geef kinderen de ruimte om zelf hun mening te vormen. Als u van te voren verwachtingen uitspreekt als: ‘jullie zullen elkaar vast heel aardig vinden’, is het voor kinderen heel moeilijk om nog tegen u te zeggen het eigenlijk niet zo leuk te vinden. Hoe jonger uw kindje is, hoe minder u van te voren kunt vertellen. Bedenk dat hoe jong uw kindje ook is, het moet wennen aan de aanwezigheid van anderen.

Hoe kan ik het samenwonen zo soepel mogelijk laten verlopen?
Het stiefgezin begint al met de verwachtingen over het gezin, nog voordat er daadwerkelijk sprake is van het stiefgezin. Lang niet alle verwachtingen blijken later haalbaar. Het is goed om realistisch naar uw eigen verwachtingen te kijken en ook de verwachtingen van uw kind te bespreken. Accepteer dat het een tijd duurt, voordat er een nieuw evenwicht ontstaat in een stiefgezin.

Binnenkort trekt mijn nieuwe partner bij ons in, hoe pak ik dat aan?
Neem de tijd om uw kindje te laten wennen aan een nieuwe situatie. Vertel wat er gaat veranderen en laat ook merken dat er dingen hetzelfde zullen blijven, zoals uw aandacht en tijd voor uw kind. Voor kinderen is het het belangrijkst dat ze weten dat u er onvoorwaardelijk voor hen zal zijn.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
Voor kinderen is het het belangrijkst dat ze weten dat u er onvoorwaardelijk voor hen zal zijn.