Doen!

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden van een gezinslid is aanstaandeDoen!

Wees eerlijk
Verzwijg niet voor uw kind dat een ouder, broer of zus ernstig ziek is en gaat overlijden. Kinderen voelen spanningen direct en ze zullen ook flarden van gesprekken opvangen. Het is beter om het kind uit te leggen wat er aan de hand is, dan het kind in onwetendheid laten en zijn of haar eigen fantasie z’n gang laten gaan.

Wees duidelijk en niet te lang van stof
Als u uw kind vertelt over het aanstaande overlijden van een dierbare dan is het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen. Wees duidelijk en niet te lang van stof en zorg dat u echt contact heeft met uw kind. Vertel hem of haar dat u iets heel verdrietigs te vertellen heeft: ... gaat dood. De artsen kunnen hem/haar niet beter genezen. Zo’n bericht is voor een ouder heel heftig en zwaar om te vertellen. U kunt gerust laten zien dat u er verdrietig over bent. Geef uw kind de ruimte om vragen te stellen en om het bericht te laten bezinken. Zorg dat u er bent voor uw kind, dat hij of zij zich vrij voelt om bij u troost te zoeken of om vragen te stellen.

Als het gezinslid dat gaat overlijden kanker heeft, kunt u overwegen om met uw kind te kijken naar http://player.omroep.nl/?aflID=10890570
In deze aflevering van Het klokhuis gaat het over een gezin waar moeder kanker heeft die niet te genezen is.

Regelmaat en rust
Regelmaat en rust zijn ook nog belangrijk voor kinderen van deze leeftijd. Vaak gebeurt het dat u door iets ingrijpends, zoals een aanstaand overlijden van een dierbare, (veel) minder beschikbaar bent voor uw kind. Zorg dan voor een vaste andere verzorger/vertrouwde persoon, zodat uw kind niet steeds aan andere gezichten hoeft te wennen.

Maak af en toe tijd
Kinderen kunnen niet lange tijd achter elkaar verdrietig zijn. Het is heel belangrijk dat ze ook dingen doen die ze leuk vinden. Probeer af en toe even tijd te maken om met uw kind dingen te doen die uw kind leuk vindt.

Vraag om hulp of ondersteuning
Als een gezinslid ernstig ziek is en zal komen te overlijden, dan vraagt dat heel veel van ouders en kinderen. Uw leven ziet er ineens heel anders uit en u bent misschien veel tijd kwijt aan de verzorging van het zieke gezinslid of aan ziekenhuisbezoeken. Het kan goed dat u door de omstandigheden tijdelijk niet veel tijd of aandacht voor uw kind(eren) heeft. Het is goed om hulp of ondersteuning uit de omgeving in te schakelen. Het is voor kinderen belangrijk dat een voor hen vertrouwd persoon de verzorging op zich neemt. En familie en vrienden vinden het fijn om iets te kunnen doen. Dat is veel fijner dan machteloos toekijken!

Laat uw kind iets geven aan de ernstig zieke ouder, broer of zus
Veel kinderen vinden het fijn om iets te geven aan een gezinslid dat zal komen te overlijden. Dat kan een gekocht cadeautje zijn of iets van het kind zelf bij de dierbare blijft tot en na het overlijden.

Herinneringen voor later
Als uw partner gaat overlijden, stel hem of haar dan voor een dagboekje of brievenboekje bij te laten houden voor het kind/de kinderen.

Ook Elke, de moeder van Rosalie, deed dit voor haar dochter in haar laatste levensfase:

Uit: Maar ik blijf altijd bij jullie, een film van David Blitz voor Stichting Kind en Rouw

Voor een kind kan het ook heel waardevol zijn als hun ouder een brief schrijft, speciaal voor hen. Het maken van een film is ook een mooie mogelijkheid. Herinneringen-enzo interviewt bijvoorbeeld mensen die weten dat ze gaan sterven en legt dit interview vast op film.

Helpen om samen een cadeautje uit te zoeken voor het kind van de zieke
U kunt degene die gaat overlijden helpen om samen met het kind/de kinderen een speciaal cadeautje uit te zoeken voor het kind/elk kind. Bijvoorbeeld een sieraard of iets anders 'blijvends'. Dit kan online of mogelijk kunt u zorgen voor folders of foto's van mogelijke cadeaus.

Het kind/de kinderen informeren over wat komen gaat
Het is voor kinderen belangrijk dat zij ruim van tevoren worden voorbereid op wat komen gaat. Hoe ziek wordt papa, mama of hun broer of zus? Krijgt hij of zij veel pijn? Gaat hij/zij naar het ziekenhuis om te sterven of blijft hij of zij thuis? Het is voor kinderen fijn om zoveel mogelijk duidelijkheid te hebben. Er zijn diverse boeken die u kunt gebruiken bij het voorbereiden op de laatste fase en het overlijden en de uitvaart. Zie Boekentips.
Op onze website voorjongehelden.nl worden de meest gestelde vragen door kinderen over doodgaan, begraven en cremeren beantwoord in de vorm van korte filmpjes. U kunt deze filmpjes met uw kind(eren) bekijken.

Het kind/de kinderen betrekken bij de voorbereidingen voor de uitvaart
Het is voor kinderen fijn om betrokken te worden bij de plannen en voorbereidingen van de uitvaart. Vertel ook hoe de uitvaart ongeveer zal gaan, voor zover u dat al weet. Het kind kan helpen met het dragen van bloemen bijvoorbeeld, of met het dragen of beschilderen van de kist. Het kind kan helpen met muziek uitzoeken of misschien wil het kind iets zeggen of voorlezen tijdens de dienst.

Vastleggen van de uitvaart
Kinderen kunnen zich later vaak weinig herinneren van de uitvaart. Beeldmateriaal kan dan ook heel waardevol zijn. U kunt iemand opnamen of foto’s laten maken van de uitvaart. Als dat te duur is dan kunt u overwegen geld voor de foto's/film te vragen in plaats van bloemen.

Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_9.jpg
 
Tips van Eva:
 (Eva was tien toen haar moeder dood ging, tien jaar later overleed ook haar vader)

• Praat over de (aanstaande) dood met je jonge kind.
• Schrijf op waar je van houdt, ook zaken als het eten dat je lekker vindt, naar welke muziek je graag luistert en wat je favoriete boek is. Voor je kind zijn die gegevens héél belangrijk.

Uit: Verder zonder jou, Daan Westerink, 2010, Uitgeverij Ten Have, Kampen.