Niet doen!

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden van een gezinslid is aanstaandeNiet doen!

Verzwijgen wat er aan de hand is
Verzwijg niet voor uw kind dat zijn ouder, broer(tje) of zus(je) ernstig ziek is en gaat overlijden. Kinderen voelen spanningen vaak direct aan. Ze zullen ook flarden van gesprekken opvangen. Het is beter om uw kind uit te leggen wat er aan de hand is, dan het kind in onwetendheid laten en zijn of haar eigen fantasie z’n gang te laten gaan.

Eigen emoties onderdrukken
U kunt uw kind beter ondersteunen als u uw eigen verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: ik ben ook verdrietig omdat . . . zo ziek is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg. Verdriet en tranen zijn niet erg maar als je je verdriet niet in de hand hebt dan kan een kind angstig worden.

Schrikken van praktische vragen
Kinderen van deze leeftijd kunnen zich heel veel praktische zaken afvragen. Zo kunnen ze vragen wie er voor hen gaat zorgen als mama dood is. Of wie er ie er nu geld gaat verdienen als papa dood is en of ze nog wel op vakantie kunnen gaan. Geef uw kinderen zo eerlijk en duidelijk mogelijk antwoord. Liefst op zo’n manier dat er meer duidelijkheid en houvast komt. Neem, als dat mogelijk is, wat zorgen weg.

Regels loslaten
Als het leven zo op z'n kop staat als in uw gezin, is het van belang de gewone regels en structuur zoveel als mogelijk te handhaven. Dat geeft kinderen een gevoel van rust en veiligheid. En dat hebben ze nu extra nodig !
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12.jpg

Geef uw kinderen zo eerlijk en duidelijk mogelijk antwoord.