Doen!

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenDoen!

Vraag om hulp of ondersteuning
Uw leven is veranderd. Het kan goed dat u door de omstandigheden niet zoveel tijd of aandacht voor uw kind(eren) heeft als u zou willen. Het is goed om hulp of ondersteuning uit de omgeving in te schakelen. Het is voor kinderen belangrijk dat een voor hen vertrouwd persoon een stukje van de verzorging op zich neemt. En mensen uit uw directe omgeving zullen het fijn vinden om iets te kunnen doen. Voor hen is dat veel prettiger dan machteloos toekijken!

Herinneringen vastleggen
Geef een 'herinneringenboek'. Hierin kan uw kind herinneringen opschrijven en tekenen. Ze kunnen er bijvoorbeeld de rouwbrief inplakken en foto’s en tekeningen in plakken. Er zijn ook kant en klare herinneringsboeken te koop, bijvoorbeeld Ik hou je nog even vast, Ik zal je nooit vergeten of Dood, mijn boek over verdriet en verder gaan.

Als het overleden gezinslid kanker had, kunt u overwegen om met het kind te kijken naar http://player.omroep.nl/?aflID=10890570
In deze aflevering van Het klokhuis gaat het over een gezin waar moeder kanker heeft die niet te genezen is. Dit kan een aanleiding zijn om samen over de ziekte en het overlijden te praten

Herinneringen voor later
Kinderen kunnen zich later vaak weinig herinneren van de overleden dierbare. Op enig moment kunnen zij de behoefte krijgen om meer te weten te komen over de overledene. Schrijf in de loop van de tijd herinneringen op voor uw kind(eren) en vraag anderen die die overledenen ook goed hebben gekend hetzelfde. Voor uw kind(eren) zijn deze herinneringen (later) van onschatbare waarde!l

Eva verloor haar broer toen ze vijf was, Zij is heel blij met de herinneringen van anderen:


Een aantal spullen met herinneringen laten staan/hangen
Laat een aantal spullen die herinneren aan de dierbare zoveel mogelijk staan. Na verloop van tijd kunt u in overleg met uw kind(eren) kijken of bepaalde spullen opgeborgen/weggegeven kunnen worden.

Troostcadeautje
Ook (vaak juist!) na verloop van tijd kunnen kinderen veel verdriet (gaan) ervaren. Geef uw kind(eren) dan een troostcadeautje. U kunt dit moment aangrijpen om aan te geven dat u denkt dat uw kind soms verdrietig kan zijn door de situatie en dat u het graag wilt troosten. Door er te zijn en te luisteren en tranen te drogen én met een troostcadeautje. U kunt daarbij denken aan een dankbaarheidsstreng, een troostpoppetje (te koop bij wereldwinkels), of een kinderboek over scheiding via http://www.oudersvanjongehelden.nl/overlijden_van_een_dierbare/10_12_jaar/boekentips.


Zoveel mogelijk regelmaat en rust
Regelmaat en rust zijn erg belangrijk voor kinderen, ook voor kinderen van deze leeftijd. Het is logisch dat u door het overlijden mogelijk minder beschikbaar bent voor uw kind(eren). Zorg dan voor een vaste andere verzorger, zodat uw kind niet steeds aan andere gezichten hoeft te wennen.

Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.

 

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_9.jpg
 
Laat een aantal spullen die herinneren aan de dierbare zoveel mogelijk staan.