Doen!

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden van een gezinslid is recent (< een jaar)Doen!

Het slechte nieuw vertellen: wees duidelijk en niet te lang van stof
Als u uw kind(eren) vertelt over het overlijden dan is het belangrijk uw kind(eren) zich veilig voelt/voelen. Wees duidelijk en niet te lang van stof en zorg dat u echt contact heeft met uw kind. Vertel hem of haar dat u iets heel verdrietigs te vertellen heeft: ... is dood. Vertel de oorzaak van het overlijden zonder gruwelijke details, daar heeft een kind niets aan. Zo’n bericht is voor een ouder heel heftig en zwaar om te vertellen. U kunt gerust laten zien dat u er verdrietig over bent. Geef uw kind de ruimte om vragen te stellen en om het bericht te laten bezinken. Zorg dat u er bent voor uw kind, dat hij of zij zich vrij voelt om bij u troost te zoeken of om vragen te stellen.

Het kind/de kinderen betrekken bij de uitvaart
Het is voor kinderen fijn om betrokken te worden bij de voorbereidingen voor de uitvaart. Vertel ook hoe de uitvaart ongeveer zal gaan, voor zover u dat al weet. Het kind kan helpen met het dragen van bloemen bijvoorbeeld, met het uitzoeken van muziek en/of met het beschilderen van de kist. Het kind kan iets maken om mee te geven in de kist of iets van zichzelf meegeven. Mogelijk wil uw kind/ willen uw kinderen iets zeggen, zingen, spelen of voorlezen tijdens de dienst.

Vastleggen van de uitvaart
Kinderen kunnen zich later vaak weinig herinneren van de uitvaart. Beeldmateriaal kan daarom heel waardevol zijn voor uw kinderen. U kunt iemand opnamen of foto’s laten maken van de uitvaart. Als dat te duur is dan kunt u overwegen geld voor de foto's/film te vragen in plaats van bloemen.

Zoveel mogelijk regelmaat en rust
Regelmaat en rust zijn erg belangrijk voor kinderen, ook voor kinderen van deze leeftijd. Het is logisch dat u door het overlijden, (veel) minder beschikbaar bent voor uw kind. Zorg dan voor een vaste andere verzorger, zodat uw kind niet steeds aan andere gezichten hoeft te wennen.

Vraag om hulp of ondersteuning
Uw leven staat op zijn kop. Het kan goed dat u door de omstandigheden tijdelijk niet zoveel tijd of aandacht voor uw kind(eren) heeft als u zou willen. Het is goed om hulp of ondersteuning uit de omgeving in te schakelen. Het is voor kinderen belangrijk dat een voor hen vertrouwd persoon de verzorging op zich neemt. En mensen uit uw directe omgeving zullen het fijn vinden om iets te kunnen doen. Voor hen is dat veel prettiger dan machteloos toekijken!

Troostcadeautje
Geef uw kind(eren) een troostcadeautje. U kunt dit moment aangrijpen om aan te geven dat u denkt dat uw kind soms verdrietig kan zijn door de situatie en dat u het graag wilt troosten. Door er te zijn en te luisteren en tranen te drogen én met een troostcadeautje. U kunt daarbij denken aan een dankbaarheidsstreng, een troostpoppetje (te koop bij wereldwinkels), of een kinderboek over rouw via http://www.oudersvanjongehelden.nl/overlijden_van_een_dierbare/10_12_jaar/boekentips

Probeer af en toe tijd te maken om iets met uw kind te doen
Kinderen kunnen niet lange tijd achter elkaar verdrietig zijn. Het is heel belangrijk dat ze ook dingen doen die ze leuk vinden. Probeer af en toe even tijd te maken om met uw kind dingen te doen die uw kind leuk vindt.

Herinneringen vastleggen
Geef een 'herinneringenboek'. Hierin kan uw kind herinneringen opschrijven en tekenen. Ze kunnen er bijvoorbeeld de rouwbrief inplakken en foto’s en tekeningen in plakken. Er zijn ook kant en klare herinneringsboeken te koop, bijvoorbeeld Ik hou je nog even vast,  Ik zal je nooit vergeten of Dood, mijn boek over verdriet en verder gaan.

Herinneringen voor later
Kinderen zullen zich later misschien weinig kunnen herinneren van de overleden dierbare. Op enig moment kunnen zij de behoefte krijgen om meer te weten te komen over de overledene. Schrijf in de loop van de tijd herinneringen op voor uw kind(eren) en vraag anderen die de overledene ook goed hebben gekend hetzelfde. Voor uw kind(eren) zijn deze herinneringen (later) van onschatbare waarde! U kunt de genodigden voor de uitvaart ook vragen om herinneringen en foto's mee te nemen op de dag van de uitvaart. Op een later moment kunt u deze bundelen voor uw kind(eren) en uzelf. Het is voor kinderen ook fijn om wat spulletjes te bewaren voor hen van de overledene.
Eva (10) verloor haar broer toen ze vijf was en ze vertelt hoe belangrijk herinneringen van anderen zijn:Als het overleden gezinslid kanker had, kunt u overwegen met uw kind te kijken naar: http://player.omroep.nl/?aflID=10890570
In deze aflevering van Het klokhuis gaat het over een gezin waar moeder kanker heeft die niet te genezen is. Dit kan een aanleiding zijn om samen over de ziekte en het overlijden te praten.

Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_5.jpg
 
Schrijf in de loop van de tijd herinneringen op voor uw kind(eren) en vraag anderen ,die de overledene ook goed hebben gekend, hetzelfde te doen. Voor uw kind(eren) zijn deze herinneringen (later) van onschatbare waarde!