Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden van een gezinslid is recent (< een jaar)Veelgestelde vragen

Mijn dochter is elf. Vijf maanden geleden overleed mijn man, haar vader. Ze was altijd heel ijverig en goed op school. Haar schoolwerk gaat nu heel hard achteruit. Haar meester vindt dat ze er met de pet naar gooit. Ik denk dat het komt door alles wat er is gebeurd. Wat nu?

U heeft waarschijnlijk helemaal gelijk. Voor kinderen kan het een tijd moeilijk zijn om zich te concentreren. Ook hebben veel kinderen moeite om de motivatie op te brengen om hard te werken op/voor school. Ze hebben zoveel aan hun hoofd. Mogelijk is dat bij uw dochter ook het geval. Bespreek het met haar, zonder oordeel. Zij weet zelf waarschijnlijk het beste hoe het zit. Vertel haar ook dat dit heel gewoon is en dat ze na verloop van tijd haar concentratie en zin in school vanzelf weer terug zal krijgen. Als dat niet gebeurt, kunt u altijd nog ondersteuning voor haar zoeken bij de verwerking van haar grote verdriet. Maar hoogst waarschijnlijk zal het zich vanzelf oplossen.
U kunt dit ook aan de meester van uw dochter vertellen. Mogelijk weet hij niet precies hoe kinderen van deze leeftijd verlies kunnen verwerken en kunt u hem wijzen op www.jongeheldenindeklas.nl. Daar zijn voor hem veel informatie en bruikbare tips te vinden!


Mijn zoon van tien ziet steeds vaker zijn vader als geest verschijnen. Hij heeft hier heel veel last van. Is dit normaal en wat kan ik doen?

Veel kinderen 'zien' de overledene, op zich is dit geen abnormaal verschijnsel. Het komt ook voort uit hun verlangen naar die ander. Belangrijk om te weten of ze het prettig vinden of niet. Als uw zoontje er angstig van wordt, dan kunt u hem helpen door hem te leren duidelijk tegen zijn vader te zeggen dat hij het niet fijn vindt als hij hem als geest bezoekt. Hij kan zeggen: papa ik wil dat je nu gaat, ik vind dit niet fijn. Vaak helpt dit.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_7.jpg

Heeft u ook een vraag over kinderen die met overlijden van een dierbare te maken hebben?
Stel uw vraag dan hier.