Doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden is langer dan 1 jaar geledenDoen!

Herinneringen voor later
Schrijf in de loop van de tijd herinneringen op voor uw kind(eren) en vraag anderen die die overledenen ook goed hebben gekend hetzelfde. Voor uw kind(eren) zijn deze herinneringen (later) van onschatbare waarde! U kunt de genodigden voor de uitvaart ook vragen om herinneringen en foto's mee te nemen op de dag van de uitvaart. Op een later moment kunt u deze bundelen voor uw kind(eren) en uzelf. Het is voor jongeren fijn als u hem of haar wat spulletjes van de overleden dierbare geeft.

Bram verloor zijn broer. De moeder van Bram vertelt hoeveel steun Bram heeft aan tastbare herinneringen aan zijn overleden broer:


Uit: Het gevoel van Allerzielen. Een film van Jacco Groen, Springfilm.

Als het overleden gezinslid kanker had, kunt u overwegen om met uw kind(eren) te kijken naar http://player.omroep.nl/?aflID=10890570
In deze aflevering van Het klokhuis gaat het over een gezin waar moeder kanker heeft die niet te genezen is. Dit kan een aanleiding zijn om samen over de ziekte en het overlijden te praten

Troostcadeautje
Ook (vaak juist!) na verloop van tijd kunnen tieners veel verdriet (gaan) ervaren. Geef uw kind(eren) dan een troostcadeautje. U kunt dit moment aangrijpen om aan te geven dat u denkt dat uw kind soms verdrietig kan zijn door de situatie en dat u het graag wilt troosten. Door er te zijn en te luisteren en tranen te drogen én met een troostcadeautje. U kunt daarbij denken aan een dankbaarheidsstreng, een troostpoppetje (te koop bij wereldwinkels), of een kinderboek over scheiding via http://www.oudersvanjongehelden.nl/overlijden_van_een_dierbare/13_18_jaar/boekentips
 Op www.in-de-wolken.nl en www.troostgeschenk.nl vindt u nog meer ideeën voor troostcadeaus.

Uw kind wijzen op www.voorjongehelden.nl
Op deze website vinden jongeren veel informatie, herkenning en tips. Ze kunnen ook online vragen stellen aan een deskundige. Ook kunnen ze hier een foto van de overledene plaatsen of een gedichtje.

Uw kind wijzen op het forum van Stichting Achter de Regenboog
http://www.achterderegenboog.nl/forum/

Uw kind wijzen op de mogelijkheid om op dinsdag- of woensdagavond te chatten
met andere jongeren en een hulpverlener op http://www.doodgewoon-online.nl/Chatbox.html

Uw kind wijzen op www.herinnerdingen.nl
Zij kunnen hier (eventueel met uw hulp) een monumentje maken voor een dierbare overledene.

 Maak het grote verdriet en het gemis bespreekbaar
Laat uw kind weten dat het bij u terecht kan. Jongeren hebben vaak de neiging om hun ouders te sparen. Die hebben het al moeilijk genoeg, denken ze.

Bram verloor zijn broer en herkent dat:


Uit: Het gevoel van Allerzielen. Een film van Jacco Groen, Springfilm.


De moeder van Bram vertelt hoe zij dat heeft ervaren:

Uit: Het gevoel van Allerzielen. Een film van Jacco Groen, Springfilm. 

 Begeleiding voor uw kind

Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_9.jpg
 Jongeren hebben vaak de neiging om hun ouders te sparen.