Doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden is recent (< een jaar geleden)Doen!

Het slechte nieuws vertellen: wees duidelijk en niet te lang van stof
Bereid het vertellen van het slechte nieuws even voor, uw kinderen zullen zich altijd herinneren hoe en wanneer ze het hoorden. Als u uw kind(eren) vertelt over het overlijden dan is het belangrijk uw kind(eren) zich veilig voelt/voelen. Wees duidelijk en niet te lang van stof en zorg dat u echt contact heeft met uw kind(eren). Vertel hem of haar dat u iets heel verdrietigs te vertellen heeft: ... is dood. Vertel de oorzaak van het overlijden zonder gruwelijke details, daar heeft uw kind niets aan. Zo’n bericht is voor een ouder heel heftig en zwaar om te vertellen. U kunt gerust laten zien dat u er verdrietig over bent. Geef uw kind de ruimte om vragen te stellen en om het bericht te laten bezinken. Zorg dat u er bent voor uw kind, dat hij of zij zich vrij voelt om bij u troost te zoeken of om vragen te stellen. 

Uw tiener/de kinderen betrekken bij de uitvaart
Het is voor tieners fijn om betrokken te worden bij de voorbereidingen voor de uitvaart. Vertel ook hoe de uitvaart ongeveer zal gaan, voor zover u dat al weet. Hij of zij kan helpen met het dragen van bloemen bijvoorbeeld, met het uitzoeken van muziek, het opstellen van de rouwbrief en/of met het beschilderen of dragen van de kist. Uw kind kan ook iets(van zichzelf) meegeven in de kist. Mogelijk wil uw kind iets zeggen of voorlezen tijdens de dienst.

Vastleggen van de uitvaart
Uw kind kan zich later misschien weinig herinneren van de uitvaart. Beeldmateriaal kan daarom heel waardevol zijn voor uw kind(eren). U kunt iemand opnamen of foto’s laten maken van de uitvaart. Als dat te duur is dan kunt u overwegen geld voor de foto's/film te vragen in plaats van bloemen.

Vraag om hulp of ondersteuning
Uw leven staat op zijn kop. Het kan goed dat u door de omstandigheden tijdelijk niet zoveel tijd of aandacht voor uw kind(eren) heeft als u zou willen. Het is goed om hulp of ondersteuning uit de omgeving in te schakelen. Het is voor tieners belangrijk dat een voor hen vertrouwd persoon de verzorging op zich neemt en nog belangrijker; er voor hen is. En mensen uit uw directe omgeving zullen het fijn vinden om iets te kunnen doen. Voor hen is dat veel prettiger dan machteloos toekijken!

Troostcadeautje
Geef uw kind(eren) een troostcadeautje. U kunt dit moment aangrijpen om aan te geven dat u denkt dat uw kind soms verdrietig kan zijn door de situatie en dat u het graag wilt troosten. Door er te zijn en te luisteren en tranen te drogen én met een troostcadeautje. U kunt daarbij denken aan een dankbaarheidstreng, een troostpoppetje (te koop bij wereldwinkels), of een jeugdboek over rouw via http://www.oudersvanjongehelden.nl/overlijden_van_een_dierbare/13_18_jaar/boekentips

Probeer af en toe tijd te maken om iets met uw kind te doen
Tieners kunnen niet lange tijd achter elkaar verdrietig zijn. Het is heel belangrijk dat ze ook dingen doen die ze leuk vinden. Probeer af en toe even tijd te maken om met uw kind dingen te doen die uw kind leuk vindt.

Maak het grote verdriet en het gemis bespreekbaar
Laat uw kind weten dat het bij u terecht kan. Jongeren hebben vaak de neiging om hun ouders te sparen. Die hebben het al moeilijk genoeg, denken ze.

Bram verloor zijn broer en herkent dat:


Uit: Het gevoel van Allerzielen. Een film van Jacco Groen, Springfilm.

Herinneringen voor later
Schrijf in de loop van de tijd herinneringen op voor uw kind(eren) en vraag anderen die die overledenen ook goed hebben gekend hetzelfde te doen. Voor uw kind(eren) zijn deze herinneringen (later) van onschatbare waarde! U kunt de genodigden voor de uitvaart ook vragen om herinneringen en foto's mee te nemen op de dag van de uitvaart. Op een later moment kunt u deze bundelen voor uw kind(eren) en uzelf. Het is voor jongeren fijn als u hem of haar wat spulletjes van de overleden dierbare geeft.

De moeder van Bram vertelt hoeveel steun hij heeft aan tastbare herinneringen aan zijn overleden broer:


Uit: Het gevoel van Allerzielen. Een film van Jacco Groen, Springfilm.

Als het overleden gezinslid kanker had, kunt u overwegen om met het kind te kijken naar http://player.omroep.nl/?aflID=10890570
In deze aflevering van Het klokhuis gaat het over een gezin waar moeder kanker heeft die niet te genezen is. Dit kan een aanleiding zijn om samen over de ziekte en het overlijden te praten

Troostcadeautje
Geef de uw kind een troostcadeautje: bijvoorbeeld een een zorgenpoppetje (Wereldwinkel) of een boek. Voor boekentips klik hier. Op www.in-de-wolken.nl en www.troostgeschenk.nl vindt u meer ideeën voor troostcadeaus.

Uw kind wijzen op www.voorjongehelden.nl
Op deze website vinden jongeren veel informatie, herkenning en tips. Ze kunnen ook online vragen stellen aan een deskundige. Ook kunnen ze hier een foto van de overledene plaatsen of een gedichtje.

Uw kind wijzen op het forum van Stichting Achter de Regenboog
http://www.achterderegenboog.nl/forum/

Uw kind wijzen op de mogelijkheid om op dinsdag- of woensdagavond te chatten
met andere jongeren en een hulpverlener op http://www.doodgewoon-online.nl/Chatbox.html

Uw kind wijzen op www.herinnerdingen.nl
Uw kind kan hier (eventueel met uw hulp) een monumentje maken voor een dierbare overledene.

Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.

 

 

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_5.jpg
 
Het is voor jongeren fijn als u hem of haar wat spulletjes van de overleden dierbare geeft.