Niet doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden is recent (< een jaar geleden)Niet doen!

Eigen emoties onderdrukken
U kunt uw kind beter ondersteunen als u uw eigen verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt tieners niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij uw kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Tieners geven vaak signalen die u kunt oppakken.

Te veel verantwoordelijkheid geven
Misschien staat u er alleen voor als opvoeder. De neiging kan dan groot zijn om een jongere verantwoordelijkheden te geven die een jongere niet zou moeten hebben. Een keer oppassen op het jongere broertje of zusje en wat klusjes in het huishouden doen, zijn normale taken voor een tiener. Soms gebeurt het dat een jongere door de situatie meer 'volwassen' taken krijgt of op zich neemt. Het is belangrijk dat u dan als ouder op zoek gaat naar een andere oplossing. Een tiener moet ook gewoon tiener kunnen zijn!

Regels loslaten
Alles is anders, niets is voorspelbaar meer. Probeer zo snel mogelijk weer de gewone regels en structuur te handhaven. Dat geeft tieners een gevoel van rust en veiligheid. En dat hebben ze nu extra nodig !

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_7.jpg

Probeer zo snel mogelijk weer de gewone regels en structuur te handhaven. Dat geeft tieners een gevoel van rust en veiligheid.