Doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden van een gezinslid is aanstaandeDoen!

Wees eerlijk
Verzwijg niet voor uw kind dat een ouder, broer of zus ernstig ziek is en gaat overlijden. Jongeren voelen spanningen direct en ze zullen ook gesprekken opvangen. Het is beter om eerlijk en duidelijk uit te leggen wat er aan de hand is, dan uw kind in onwetendheid laten en zijn of haar eigen fantasie z’n gang laten gaan.

Als het gezinslid dat gaat overlijden kanker heeft, kunt u overwegen om met uw kind te kijken naar http://player.omroep.nl/?aflID=10890570
In deze aflevering van Het klokhuis gaat het over een gezin waar moeder kanker heeft die niet te genezen is.

Vraag om hulp of ondersteuning
Als een gezinslid ernstig ziek is en zal komen te overlijden, dan vraagt dat heel veel van ouders en kinderen. Uw leven ziet er ineens heel anders uit en u bent misschien veel tijd kwijt aan de verzorging van het zieke gezinslid of aan ziekenhuisbezoeken. Het kan goed dat u door de omstandigheden tijdelijk niet veel tijd of aandacht voor uw kind(eren) heeft. Het is goed om hulp of ondersteuning uit de omgeving in te schakelen. Het is voor uw kind(eren) belangrijk dat een voor hen vertrouwd persoon de verzorging op zich neemt en er is voor ze.

Laat uw kind iets geven aan de ernstig zieke ouder, broer of zus
Veel jongeren vinden het fijn om iets te geven aan een gezinslid dat zal komen te overlijden. Dat kan een gekocht cadeautje zijn of iets van hem of haar zelf bij de dierbare blijft tot en na het overlijden.

Herinneringen voor later
Als uw partner gaat overlijden, stel hem of haar dan voor een dagboekje of brievenboekje bij te laten houden voor uw kind/de kinderen. Voor uw kind(eren) kan het ook heel waardevol zijn als uw partner een brief schrijft, speciaal voor hem/haar/hen. Het maken van een film is ook een mooie mogelijkheid. Herinneringen-enzo interviewt bijvoorbeeld mensen die weten dat ze gaan sterven en legt dit interview vast op film.

Helpen om samen een cadeautje uit te zoeken voor uw kind door de zieke
U kunt degene die gaat overlijden helpen om samen met uw kind/de kinderen een speciaal cadeautje uit te zoeken voor het kind/elk kind. Bijvoorbeeld een sieraard of iets anders 'blijvends'. Dit kan online of mogelijk kunt u zorgen voor folders of foto's van mogelijke cadeaus.

Uw kind/de kinderen informeren over wat komen gaat
Het is uw kind(eren) belangrijk dat zij ruim van tevoren worden voorbereid op wat komen gaat. Hoe ziek wordt papa, mama of hun broer of zus? Krijgen ze veel pijn? Gaat hij/zij naar het ziekenhuis om te sterven of blijft hij of zij thuis? Het is voor jongeren fijn om zoveel mogelijk duidelijkheid te hebben. Er zijn diverse boeken die u kunt gebruiken bij het voorbereiden op de laatste fase en het overlijden en de uitvaart. Zie Boekentips.
Op onze website voorjongehelden.nl worden de meest gestelde vragen door jongeren over doodgaan, begraven en cremeren beantwoord in de vorm van korte filmpjes. U kunt uw kind(eren) wijzen op deze filmpjes of ze samen bekijken.

Het kind/de kinderen betrekken bij de voorbereidingen voor de uitvaart
Het is voor jongeren fijn om betrokken te worden bij de plannen en voorbereidingen van de uitvaart. Vertel ook hoe de uitvaart ongeveer zal gaan, voor zover u dat al weet. Uw kind kan helpen met het dragen van bloemen bijvoorbeeld, of met het beschilderen of dragen van de kist. Uw kind kan helpen met opstellen van de rouwbrief, muziek uitzoeken of misschien wil uw kind iets zeggen of voorlezen tijdens de dienst.

Vastleggen van de uitvaart
Jongeren kunnen zich later vaak weinig of niets herinneren van de uitvaart. Beeldmateriaal kan dan ook heel waardevol zijn. U kunt iemand opnamen of foto’s laten maken van de uitvaart. Als dat te duur is dan kunt u overwegen geld voor de foto's/film te vragen in plaats van bloemen,

Troostcadeautje
Geef de een troostcadeautje: bijvoorbeeld een een zorgenpoppetje (Wereldwinkel) of een boek. Voor boekentips klik hier. Op www.in-de-wolken.nl en www.troostgeschenk.nl vindt u meer ideeën voor troostcadeaus.

Wijs uw kind op www.voorjongehelden.nl
Op deze website vinden jongeren veel informatie, herkenning en tips. Ze kunnen ook online vragen stellen aan een deskundige. Ook is op deze website in beeld te zien wat er allemaal gebeurt als een dierbare overleden is. Wat is opbaren, wat doet een uitvaartbegeleider, wat is cremeren precies en hoe gaat een crematie of begrafenis. Op al deze vragen wordt helder en duidelijk antwoord gegeven.

Wijs uw kind op het forum van Stichting Achter de Regenboog
http://www.achterderegenboog.nl/forum/

Eerlijk zijn
Als u met de jongere praat over de situatie thuis, wees dan eerlijk. Als u dingen verzwijgt of verdraait, krijgt de jongere het gevoel dat hij of zij niet serieus genomen wordt.

Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.


Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_1.jpg
Als u met de jongere praat over de situatie thuis, wees dan eerlijk. Als u dingen verzwijgt of verdraait, krijgt de jongere het gevoel dat hij of zij niet serieus genomen wordt.

Tips van Eva:
 (Eva was 10 toen haar moeder dood ging, 10 jaar later overleed ook haar vader)

• Praat over de (aanstaande) dood met je jonge kind.
• Schrijf op waar je van houdt, ook zaken als het eten dat je lekker vindt, naar welke muziek je graag luistert en wat je favoriete boek is. Voor je kind zijn die gegevens héél belangrijk.

Uit: Verder zonder jou, Daan Westerink, 2010, Uitgeverij Ten Have, Kampen.