Niet doen

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden van een gezinslid is aanstaandeNiet doen

Verzwijgen
Verzwijg het aanstaand verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar.

Aandringen
Dring niet aan als uw kind het er op dat moment niet over wil hebben. Probeer het later nog eens.

De jongere als volwassene behandelen
Verwacht niet te veel van uw tiener. Jongeren zijn dan wel geen kinderen meer, maar het zijn ook nog geen volwassenen. Wij volwassenen zien tieners vaak als volwassenen, waardoor jongeren alleen worden gelaten met hun emoties en gedachten. Terwijl ze juist behoefte hebben aan ondersteuning en hulp. Toon interesse zijn of haar gedachten en gevoelens!

Denken dat u op alle vragen antwoord moet weten
Jongeren kunnen met heel veel vragen rondlopen, het is fijn als u daar voor open staat. Dit kunnen ook vragen zijn waar u het antwoord niet op weet. U kunt dit gerust zeggen. Vaak is het zelfs een geruststelling dat volwassenen het antwoord op sommige vragen ook niet weten. U kunt ook voorstellen om samen op zoek te gaan naar het antwoord. Bijvoorbeeld op het internet of bij een deskundige.

Lichamelijke klachten negeren
Als uw kind last heeft van lichamelijke klachten, vraag dan of dat te maken zou kunnen hebben met de situatie. Over het algemeen geldt: hoe minder uw tiener zich uit, hoe meer lichamelijke klachten hij kan ervaren.

Eigen emoties onderdrukken
U kunt uw kind beter ondersteunen als u uw eigen verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . zo ziek is en dood gaat. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig. Verdriet en tranen zijn niet erg, maar als u uw verdriet niet in de hand hebt, belast hier dan uw kind niet mee.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_2.jpg

Vaak is het zelfs een geruststelling dat volwassenen het antwoord op sommige vragen ook niet weten.