Niet doen!

Overlijden van een dierbare4-6 jaarHet overlijden betreft geen gezinslidNiet doen!

Niet zeggen over de dood:
- “Opa slaapt voor altijd”. Bij kinderen kan angst ontstaan om zelf te gaan slapen en ook nooit meer wakker te worden.

- “Laura maakt een verre reis en zal nooit meer terugkomen”. Kinderen begrijpen het niet en voelen zich in de steek gelaten.

- “Oma is dood gegaan omdat ze al heel oud was”. Voor kinderen zijn alle mensen die geen kinderen meer zijn al oud. Ze kunnen bang worden dat hun eigen vader of moeder ook dood zal gaan. Die zijn immers ook al oud.

- “Opa is doodgegaan omdat hij zo ziek was”. Kleuters begrijpen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van opa was. Anders kunnen zij bang worden dat zij bij griep of verkoudheid ook dood gaan.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kleuters niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppakken.

Uw kind als zielig behandelen
Extra liefde en aandacht zijn belangrijk en fijn voor jonge kinderen. Maar behandel uw kind niet als zielig!

Eventuele eigen emoties onderdrukken.
U kunt uw kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg, alleen als u uw verdriet niet in de hand hebt, wordt uw kind mogelijk angstig.

Corrigeren
Jonge kinderen kunnen dingen zeggen die op u cru kunnen overkomen, bijvoorbeeld: "Ik ben blij dat Sanne dood is want nu mag ik haar mooiste poppen hebben." Corrigeer uw kind niet, maar sluit aan bij die opmerking. Zeg bijvoorbeeld: "Ja dat is wel heel erg leuk he. Ik kan me voorstellen dat je wel blij bent dat je die mag hebben!"

Denken dat kleuters beseffen wat de dood inhoudt
Kleuters kunnen goed herhalen wat een volwassene heeft gezegd. Ook al zeggen ze: “Oma is dood en komt nooit meer terug”, dan wil dat niet zeggen dat ze het ook begrepen hebben. Ze kunnen blijven vragen waarom oma niet op hun verjaardag komt. Het is heel belangrijk om dit soort vragen keer op keer eerlijk te beantwoorden.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Belangrijk is wel dat u aansluit bij het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppakken.