Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare4-6 jaarHet overlijden van een gezinslid is aanstaandeVeelgestelde vragen

Mijn vrouw is heel erg ziek; ze heeft nog maar een paar weken te leven. Ze kan bijna niet meer praten en ziet er slecht uit. Dat wordt vermoedelijk alleen nog maar erger. Is het verstandig om de kinderen (4 en 6) nog veel bij haar te laten?
Het is juist erg belangrijk dat de kinderen hun moeder nog veel zien en bij haar zijn. Ze kunnen anders straks de overgang van een zieke mama naar een dode mama niet maken. Door de kinderen kleine dingetjes te laten doen voor hun moeder (water halen, een kussen opschudden, een tekening maken en laten zien) krijgen ze het gevoel dat ze kunnen helpen.


Mijn vrouw heeft een agressieve vorm van kanker en heeft niet lang meer te leven. We willen het onze dochter (5) nog niet vertellen en haar zo lang mogelijk zorgeloosheid gunnen. Is dat verstandig?
Wat een moeilijk situatie! Het zal door uw ziel snijden om de waarheid tegen uw kind te moeten vertellen. Verzwijgen lijkt dan de beste optie. Uw dochter heeft echter het recht om serieus genomen te worden en te weten wat er aan de hand is met de belangrijkste vrouw op de wereld: mama.
Het boekje
'Als ik er niet meer ben' kan behulpzaam zijn bij het voorbereiden op het gesprek met uw dochtertje. Het is en blijft voor kinderen zo belangrijk om betrokken te zijn en erbij te horen en daar hoort ook de waarheid bij, die liefdevol verteld moet worden.


Mijn man gaat tussen drie weken en drie maanden overlijden aan een spierziekte. Mijn zoontje van zes was altijd heel rustig en lief, maar sinds een paar weken heeft hij woedeaanvallen. Hij gooit speelgoed door de kamer en slaat zijn broertje zonder reden. Kan dit met onze situatie te maken hebben en hoe moet ik hierop reageren?
Sommige kinderen kunnen hun pijn uiten in agressie en opstandigheid. Dit zijn normale uitingsvormen. Probeer niet boos te worden en leg uw zoontje uit dat u begrijpt dat hij zich heel naar voelt van binnen en dat hij daar vast vanaf wil. Leg hem ook uit dat u het niet goed vindt dat hij dingen stukmaakt of zijn broertje pijn te doet. Doe het voorstel om samen een andere manier te zoeken die niemand pijn doet. U kunt een matras of een boksbal voor hem neerzetten en zeggen dat hij daarop mag stompen en schoppen als hij zich zo naar voelt. Of een groot stuk klei nemen en daar ‘de ziekte' van kleien en er vervolgens flink op slaan en deuken in maken. Dat werkt veel beter!
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_2.jpg

Heeft u ook een vraag over peuters die met overlijden van een dierbare te maken hebben?
Stel uw vraag dan hier.