Doen!

Overlijden van een dierbare4-6 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenDoen!

Zoveel mogelijk regelmaat en rust
Regelmaat en rust zijn erg belangrijk voor jonge kinderen. Het is logisch dat u door het overlijden  mogelijk minder beschikbaar bent voor uw kind(eren). Zorg dan voor een vaste andere verzorger, zodat uw kind niet steeds aan andere gezichten hoeft te wennen.

Leg keer op keer uit wat dood zijn betekent
Een uitleg kan zijn: iemand die dood is, kan niet meer ademen, niet meer bewegen, voelen en hoeft niet meer te eten en te drinken. Iemand die dood is, voelt helemaal koud aan, voelt geen pijn meer en kan ook niet meer horen en zien. Iemand die dood is, kan nooit meer levend worden. Net zoals een plant of een dier ook dood kan gaan. Iemand die dood is, heeft zijn lijf(je) niet meer nodig.

Vraag om hulp of ondersteuning
Uw leven is veranderd. Het kan goed dat u door de omstandigheden niet zoveel tijd of aandacht voor uw kind(eren) heeft als u zou willen. Het is goed om hulp of ondersteuning uit de omgeving in te schakelen. Het is voor kinderen belangrijk dat een voor hen vertrouwd persoon een stukje van de verzorging op zich neemt. En mensen uit uw directe omgeving zullen het fijn vinden om iets te kunnen doen. Voor hen is dat veel prettiger dan machteloos toekijken!

Als de overledene kanker had: met uw kind kijken op http://www.kinderkanker.nl/kindersite/ChemoKasperv4.htm
Een prachtig, helder en informatief online boekje.
Het gaat over een kind met kanker maar is ook heel geschikt om de ziekte kanker en chemotherapie aan (jonge) kinderen uit te leggen. In het verhaal hebben chemo-kasper en zijn vriendjes de kanker overwonnen. Bij degene die overleed, hebben chemo-kasper en zijn vriendjes het helaas niet gered…

Herinneringen voor later
Kleuters zullen zich later heel weinig of niks kunnen herinneren van de overleden dierbare. Op enig moment kunnen zij de behoefte krijgen om meer te weten te komen over de overledene. Schrijf in de loop van de tijd herinneringen op voor uw kind(eren) en vraag anderen die die overledenen ook goed hebben gekend hetzelfde. Voor uw kind(eren) zijn deze herinneringen (later) van onschatbare waarde!

Eva verloor haar broer toen ze vijf was. Zij is heel blij met de herinneringen van anderen:


Een aantal spullen met herinneringen laten staan/hangen
Laat spullen die herinneren aan de dierbare zoveel mogelijk staan. Na verloop van tijd kunt u in overleg met uw kind(eren) kijken of bepaalde spullen opgeborgen/weggegeven kunnen worden.

Troostcadeautje
Ook (vaak juist!) na verloop van tijd kunnen kinderen veel verdriet (gaan) ervaren. Geef uw kind(eren) dan een troostcadeautje. U kunt dit moment aangrijpen om aan te geven dat u denkt dat uw kind soms verdrietig kan zijn door de situatie en dat u het graag wilt troosten. Door er te zijn en te luisteren en tranen te drogen én met een troostcadeautje. U kunt daarbij denken aan een dankbaarheidsstreng, een troostpoppetje (te koop bij wereldwinkels), of een kinderboek over scheiding via http://www.oudersvanjongehelden.nl/overlijden_van_een_dierbare/4_6_jaar/boekentips

Wees geduldig
Kleuters kunnen dezelfde vraag keer op keer blijven stellen. Het is heel belangrijk dat zij steeds weer een duidelijk en eerlijk antwoord krijgen op hun vragen.

Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Laat spullen die herinneren aan de dierbare zoveel mogelijk staan.