Niet doen!

Overlijden van een dierbare7-9 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenNiet doen!

Zeggen:
- “Papa slaapt voor altijd”. Bij kinderen kan angst ontstaan om zelf te gaan slapen en om ook nooit meer wakker te worden.

- “Mama maakt een verre reis en zal nooit meer terugkomen”. Kinderen begrijpen het niet en voelen zich in de steek gelaten.

- “Kevin is doodgegaan omdat hij heel ziek was”. Kinderen kunnen soms niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van Kevin was. Anders kunnen kinderen angst krijgen om bij griep of verkoudheid ook dood te gaan.

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt uw kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg. Verdriet en tranen zijn niet erg maar als je je verdriet niet in de hand hebt dan kan uw kind angstig worden.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij uw kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppakken.

Regels loslaten
Thuis is veel veranderd, ook langere tijd na een overlijden is de situatie nooit zoals die was voor het overlijden. Dat kan onrust en een onveilig gevoel veroorzaken bij kinderen. Het is van belang duidelijke regels en structuur te handhaven. Dat geeft kinderen een gevoel van rust en veiligheid. En dat hebben ze zo nodig!

Corrigeren
Kinderen kunnen dingen zeggen die voor u cru overkomen. Ze bedoelen het niet zo. Bijvoorbeeld: ik ben blij dat Laura dood is, nu heb ik al haar poppen’. Corrigeer uw kind niet maar praat een beetje mee op een neutrale manier. Bijvoorbeeld:” ja wat een mooie poppen zijn dat toch he !” Besteed er verder geen aandacht aan.Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_.jpg

Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet.