Niet doen!

Overlijden van een dierbare7-9 jaarHet overlijden van een gezinslid is recent (< een jaar)Niet doen!

Zeggen
- “Papa slaapt voor altijd”. Bij kinderen kan angst ontstaan om zelf te gaan slapen en om ook nooit meer wakker te worden.

- “Mama maakt een verre reis en zal nooit meer terugkomen”. Kinderen begrijpen het niet en voelen zich in de steek gelaten.

- “Kevin is doodgegaan omdat hij heel ziek was”. Kinderen kunnen soms niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van Kevin was. Anders kunnen kinderen angst krijgen om bij griep of verkoudheid ook dood te gaan.

Eigen emoties onderdrukken
U kunt uw kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg. Verdriet en tranen zijn niet erg maar als je je verdriet niet in de hand hebt dan kan uw kind angstig worden.

Schrikken van praktische vragen
Kinderen van deze leeftijd kunnen zich heel veel praktische zaken afvragen. Zo kunnen ze vragen wie de traktaties moet maken nu mama dood is. Of wie de piek op de kerstboom kan zetten nu papa er niet meer is. Geef zo eerlijk en duidelijk mogelijk antwoord, op zo’n manier dat u er eventuele zorgen mee wegneemt.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij uw kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppakken.

Regels loslaten
Alles is anders, niets is voorspelbaar meer. Probeer zo snel mogelijk weer de gewone regels en structuur te handhaven. Dat geeft kinderen een gevoel van rust en veiligheid. En dat hebben ze nu extra nodig !

Corrigeren
Jonge kinderen kunnen dingen zeggen die voor u cru overkomen. Bijvoorbeeld: ik ben blij dat Laura dood is, nu mag ik haar kamer’. Corrigeer het kind niet maar ga in op wat het kind zegt. Bijvoorbeeld:” Dat is een leuke kamer he, die van Laura, over een tijdje ga jij daar slapen!” Besteed er verder geen aandacht aan.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_3.jpg

Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet.