Voelen

Scheiding0-3 jaarBelangrijk om te wetenVoelen

WAT KUNNEN KINDEREN VAN 0-3 JAAR VOELEN TIJDENS EN NA EEN SCHEIDING?

Boosheid
Peuters kunnen sneller boos zijn door de scheiding van hun ouders. Ze gaan bijvoorbeeld eerder ruzie maken met andere kindjes of vertonen lastig gedrag. Hun boosheid is dan ‘verkeerd geadresseerd’. Soms is boosheid ook onmacht en zit er verdriet onder.

Verdriet
Peuters kunnen zich (erg) verdrietig voelen. Ze kunnen vaker huilen. Zeker als ze de ouder missen die ze minder vaak zien, of als ze het verdriet van hun ouder(s) ervaren.

Verwarring en angst
Een baby is niet in staat om de gevoelens van boosheid, ongeduld en verdriet van ouders om de scheiding los te koppelen van de gevoelens van ouders voor hem of haar. Baby's kunnen hier met verwarring en angst op reageren. Ook peuters kunnen zich angstig en onveilig gaan voelen. Veel peuters zijn bang dat nu ook de andere ouder hen gaat verlaten. 

Lichamelijke klachten
Kleine kinderen kunnen klachten krijgen als buikpijn, obstipatie, astma, allergie en verkoudheden. Dit kan een lichamelijke oorzaak hebben en het is belangrijk hiermee naar de dokter te gaan. Het kan echter ook dat het lichaam op deze manier ‘vertelt’ wat het kindje zelf nog niet onder woorden kan brengen.

Loyaliteitsconflict
Als ouders slecht over elkaar praten, hoe bedekt ook, veroorzaakt dat bij kinderen een loyaliteitsconflict. Hoe klein ze ook zijn, ze hebben het gevoel verscheurd te worden tussen vader en moeder. Als de ene ouder iets naars zegt over de ander, raakt dat het kind. Het vat het op als kritiek op zichzelf.

Moeheid
Sommige kinderen kunnen vermoeider zijn, omdat ze minder goed slapen. Ook vragen de emoties die ze ervaren veel energie.

Als bovenstaande gevoelens sterk aanwezig zijn of erg lang aanhouden, kan dit reden tot zorg geven. Zie ook Wanneer zorgen maken.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Merel, gescheiden van Damian's vader toen hij twee was:
"Damian heeft het eerste jaar na de scheiding zo ontzettend veel gehuild. Ik heb hem helemaal binnenstebuiten laten keren, maar volgens de huisarts mankeerde hij niets. Pas toen ik zelf over mijn ergste verdriet heen was, begon het huilen van Damian af te nemen. Het  leek wel of hij voelde wat ik voelde. Terwijl ik echt bijna nooit huilde als hij erbij was."

Berend, gescheiden van Daphne toen zijn zoontjes twee en vier waren:
"Mijn jongste zoontje was de eerste maanden na de scheiding volledig van slag. Hij wilde niet met mij mee; hij wilde Daphne geen moment uit het oog verliezen. Alleen als ik bij hen thuis was en Daphne bleef in de buurt, dan herkende ik hem weer een beetje. Gelukkig is dit gedrag langzamerhand steeds minder geworden."