Doen!

Scheiding0-3 jaarDe scheiding is aanstaandeDoen!

Verdiep u in de gevolgen van scheiding voor kinderen
Er zijn veel boeken met zinvolle informatie verkrijgbaar. Voor suggesties zie Boekentips.

Voorkom veel grote veranderingen
Zorg dat er zoveel als mogelijk hetzelfde blijft voor uw kind(eren). Het feit dat u en uw ex-partner uit elkaar gaan, vraagt al veel aanpassing van uw kind(eren). Voorkom bijvoorbeeld, als dat enigszins mogelijk is, een verhuizing naar een andere plaats, contactbreuk met uw schoonfamilie of verandering van kinderopvang.
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Bereid het gesprek goed voor waarin u de scheiding aan uw kind(eren) vertelt
Ook al is uw kind/ zijn uw kinderen nog klein, zodra ze kunnen praten is het goed om ze (op hun) niveau te vertellen dat papa en mama gaan scheiden.
Ga eerst rustig (een aantal keer) met elkaar om de tafel zitten, voordat u uw kind(eren) gaat vertellen dat u gaat scheiden. Bereid dit gesprek goed voor. Kinderen en jongeren herinneren zich dit moment vaak nog hun hele leven.

Bespreek van tevoren samen het volgende:
-Hoe u het gaat vertellen (stem goed af op de leeftijd van uw kind(eren).
-Het meest geschikt moment en de meest geschikte plek om het te vertellen.
-Hoe u de reden van de scheiding gaat uitleggen. “Papa en mama houden niet meer van elkaar en maken elkaar te vaak verdrietig,” is voor kinderen vaak een goede uitleg. Vertel daar direct bij dat u beiden wel altijd van uw kind(eren) blijft houden. Treed niet in detail over zaken waar
kinderen niets mee kunnen, bijvoorbeeld dat een van beiden een buitenechtelijke relatie heeft of verliefd is op een ander.
-Wat u gaat vertellen over de consequenties voor de kinderen (voor zover deze al duidelijk zijn). Wat gaat er concreet allemaal veranderen voor hen?

Het gesprek
Voer samen het gesprek. Wees duidelijk en to the point. Leg de dingen zo goed mogelijk uit op het niveau van uw kind(eren). Besef dat jonge kinderen nog geen besef hebben van wat een scheiding is en voor hen gaat inhouden. Meestal zullen peuters dan ook niet emotioneel zijn. Of ze gaan huilen, omdat ze emoties voelen bij u als ouders. Het is niet erg als u emotioneel wordt. Probeer uw emoties wel in de hand te houden, anders kan uw kind/kunnen uw kinderen angstig worden. Vertel de kinderen dat u niet meer samen wilt en kunt blijven, maar dat u wel altijd samen ouders van uw kind(eren) blijft.
Wees tijdens het gesprek respectvol naar elkaar (hoe moeilijk dit misschien ook kan zijn).
Vertel de kinderen dat zij het als eerste horen, als er meer duidelijk is over hoe het allemaal zal gaan (en houd u hieraan!).

Wennen
Laat wat ruimte tussen het moment dat u het verdrietige nieuws aan uw kind(eren) vertelt en het moment dat u of uw ex-partner daadwerkelijk het huis uit gaat. Geef kinderen de gelegenheid even aan het idee te wennen.

Voorbereiden op emoties
Bereid uw kind erop voor dat het last kan hebben van de nieuwe situatie. Vertel ook dat papa en mama misschien ook vaker verdrietig of boos zullen zijn. Laat het kind/de kinderen weten dat dit tijdelijk is. 

Vragen
Laat uw kinderen weten dat ze bij u terecht kunnen, dat ze altijd vragen mogen stellen als ze die hebben.

Vragen waarop het antwoord niet weet
Als uw kinderen vragen stellen waar u (nog) geen antwoord op weet, kunt u dat gerust zeggen. Vertel hen dat u het zal vertellen als u het antwoord zelf weet.

Vragen over bepaalde onderwerpen niet beantwoorden
Er zijn onderwerpen die u beter niet met uw kind(eren) kunt bespreken.
Zoals buitenechtelijke relaties of financiële kwesties. Als uw kinderen vragen stellen over die zaken, kunt u antwoorden dat dat zaken zijn voor papa’s en mama’s.
Maak duidelijk onderscheid tussen vragen (en antwoorden) over kwesties die direct gevolgen hebben voor de kinderen en die waar kinderen niets mee kunnen.
Wees u steeds weer bewust van dit onderscheid. Weersta te allen tijde de verleiding om kinderen een antwoord te geven waar ze niets mee kunnen (papa vindt ons niet meer de moeite waard, mama gaat liever bij haar nieuwe vriend wonen, we moeten verhuizen omdat papa zijn geld voor zichzelf wil houden). Zeg: “Dat is iets tussen papa en mama, daar hoef jij je niet mee bezig te houden.”
Het getuigt van grote kracht en waardigheid en u bewijst uw kinderen er een onnoemelijk grote dienst mee!

Ontschuldigen
Verzeker uw kinderen (keer op keer) dat zij niets met de reden van de scheiding te maken hebben; het is niet hun schuld!

Goede afspraken
Maak goede afspraken met elkaar over het contact, de bezoekregeling en de wijze waarop beide ouders in het leven van het kind betrokken zijn. Vaak is het ouderschapsplan een mooie basis om zaken verder uit te werken. Voor jonge kinderen is het het beste om de uitwonende ouder vaak en kort te zien. Naar mate kinderen ouder worden kan de frequentie afnemen en de lengte van de bezoeken langzaam toenemen.

Relatie met uitwonende ouder
Vertel uw kind dat zijn relatie met de ouder die ergens anders gaat wonen, hetzelfde blijft. Hij zal deze ouder wel minder vaak zien.

Wees eerlijk
Wees zo eerlijk mogelijk naar uw kinderen en vertel zoveel mogelijk, behalve over de onderwerpen waar een kind niets mee kan. Kinderen voelen veel aan en vangen flarden van gesprekken op.

Buiten gehoorveld wat erbuiten hoort
Voer gesprekken met uw aanstaande ex of gesprekken over uw aanstaande ex met anderen altijd buiten het gehoorveld van uw kind(eren)!

Informeer de leiding van het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal van uw kind(eren) over de aanstaande scheiding

Professionele hulp voor uzelf
Schakel professionele hulp in als het u niet lukt om uw eigen verdriet, woede of wrok opzij te zetten bij het opstellen van bijvoorbeeld een omgangsregeling of een convenant. Hulp zoeken is geen teken van zwakte, maar juist van kracht!

Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_2.jpg

Wees eerlijk naar uw kinderen en verzwijg zo min mogelijk.