Doen!

Scheiding0-3 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenDoen!

Vertel dat het niet meer goed komt
Kinderen kunnen jarenlang de hoop houden dat hun ouders op een dag weer bij elkaar komen. Zelfs wanneer ouders weer een nieuwe relatie of zelfs een nieuw gezin hebben. Dit kan kinderen belemmeren bij het verwerken en accepteren van de scheiding.
Als u zeker weet dat de scheiding defintief is, vertel uw kinderen dit dan. Het is pijnlijk maar helpt hen wel om verder te gaan!

Spreek altijd positief of neutraal over uw ex-partner
Het zelfbeeld van uw kind wordt afgeleid van het beeld dat het van zijn ouders heeft.

Begraaf de strijdbijl
Doe er alles aan om de strijdbijl te kunnen begraven en normaal met elkaar te kunnen omgaan. Dit is van groot belang voor uw kind(eren). Als het u niet op eigen kracht lukt, schakel dan een conflictbemiddelaar in. Vaak helpt het ook om hulp te zoeken zodat u uw woede en wrok daar kunt uiten, in plaats van bij uw ex-partner.
Zie ook: Schade voorkomen/beperken.

Voorkom veel grote veranderingen
Zorg dat er zoveel als mogelijk hetzelfde blijft voor uw kind. Het feit dat u en uw ex-partner niet meer samen zijn, vraagt al veel aanpassing van uw kind. Voorkom bijvoorbeeld, als dat enigszins mogelijk is, een verhuizing naar een andere plaats, contactbreuk met uw schoonfamilie of verandering van kinderopvang.
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Houd familietradities in stand
Het jaarlijkse kerstdiner of met opa en oma Sinterklaas vieren; laat dat op oude voet doorgaan. Tradities geven kinderen een gevoel van veiligheid.

Houd de omgangsregeling regelmatig tegen het licht
Het leven van kinderen verandert, de bezoekbehoeften van kinderen veranderen naarmate ze ouder worden. Voor jonge kinderen is het prettig om de uitwonende ouder vaak en kort te zien, als kinderen ouder worden is het vaak fijner om de uitwonende ouder wat minder vaak wat langer te zien. Ook de omstandigheden van ouders kunnen veranderen. Het is daarom raadzaam om de omgangsregeling regelmatig met ouders en kind(eren) te evalueren en zonodig aan te passen.
Zelfs bij co-ouderschap is het zinvol om regelmatig met ouders en kind(eren) te evalueren!

Blijf grenzen stellen
Ga geen dingen door de vingers zien, die u anders niet accepteert bij uw peuter. Duidelijke grenzen geven een kind veiligheid. Zorg wel voor liefdevolle begrenzing!

Wees eerlijk
Kinderen willen graag eenvoudige en eerlijke antwoorden op hun vragen, zonder dat daarbij iemand veroordeeld wordt.

Ontschuldigen
Overtuig uw peuter er keer op keer van dat de scheiding een beslissing van u als ouders is. Hij of zij kan er niets aan doen!

Anticipeer op stress-signalen
Als uw kind plotseling slechter gaat slapen of slechter gaat eten of andere gedragingen laat zien, houd hem of haar dan extra in de gaten. Zie ook Wanneer zorgen maken.

Moedig uw kind aan hulp te vragen
Vraag regelmatig hoe het gaat en laat weten dat uw kind altijd bij u terecht kan.

Luister goed naar uw peuter
Luister goed naar wat uw peuter te vertellen heeft en vang zijn signalen op. Stel hem zoveel mogelijk gerust.

Overtuig kinderen dat gevoelens tijdelijk zijn
Verdrietige of boze gevoelens zijn niet voor altijd. Dat kan even zo lijken. Leg uw kind uit dat dat nare gevoel altijd weer verdwijnt.

Zorg dat zijn omgeving zo harmonieus mogelijk is
Stel dat er nog steeds veel conflicten zijn tussen u en uw ex-partner, zorg dan dat uw peuter af en toe ergens anders kan spelen als u uw ex-partner ontmoet. Maak geen ruzie waar uw kind bij is.

Verlicht zo mogelijk problematiek ex-partner
Als uw ex-partner problemen heeft (bijvoorbeeld psychische- en/of verslavingsproblemen of financiële problemen) negeer dit dan niet. Als scheidingskinderen opgroeien bij een opvoeder met ernstige problemen, lopen zij een groot risico op het ontwikkelen van (ernstige) problematiek.
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Ieder gevoel is goed
Overtuig uw kind dat hij verdrietig mag zijn als hij zich verdrietig voelt of boos als hij zich boos voelt. Het is belangrijk dat uw peuter zijn gevoel naar u toe uit.

Zorg voor een vaste dagindeling en houd u daar aan
Houd zoveel mogelijk het vaste dagritme aan. Sla vaste rituelen zo min mogelijk over. Geef dit ook door aan uw ex-partner of een eventuele oppas.

Moedig contact met andere ouder aan
Maak vaste afspraken wanneer de kinderen uw ex-partner zien en hou u hieraan.
Zorg, indien mogelijk, dat uw kind op regelmatige basis contact heeft met uw ex-partner. Als de veiligheid van uw kind)eren in het geding is, geldt dit uiteraard niet!
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Kleine potjes...
Praat alleen over de scheiding met uw ex-partner of anderen buiten gehoorafstand van uw kind(eren).

Rust en regelmaat
Jonge kinderen hebben behoefte aan rust en regelmaat. Bouw bijvoorbeeld standaard een rustdag in als de kind(eren) bij uw ex-partner is/zijn geweest.

Communiceer met uw ex over uw kind(eren) en de opvoeding
Ook als u persoonlijk niet meer op goede voet staat met uw ex-partner is het belangrijk dat u samen een manier vindt om informatie over uw kinderen uit te wisselen en opvoedingskwesties met elkaar te bespreken. U bent geen partners meer maar zult altijd samen ouder en opvoeder blijven van uw gezamenlijke kinderen. Neem deze verantwoordelijkheid serieus.

Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_4.jpg

Bouw bijvoorbeeld standaard een rustdag in als de kind(eren) bij uw ex-partner is/zijn geweest.