Doen!

Scheiding13-18 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenDoen!

Wijs uw tiener op www.voorjongehelden.nl
Op deze adviessite kunnen jongeren veel herkenbare informatie vinden, filmpjes van andere jongeren bekijken waarvan de ouders zijn gescheiden. Er staan tips op en ze kunnen online advies vragen aan een deskundige op het gebied van scheiding en jongeren.

Forum en Chat
Wijs uw kind op het online platform Villa Pinedo voor jongeren die met scheiding te maken hebben.

Spreek altijd positief of neutraal over uw ex-partner
Het zelfbeeld van uw kind wordt afgeleid van het beeld dat het van zijn ouders heeft.

Begraaf de strijdbijl
Doe er alles aan om de strijdbijl te kunnen begraven en normaal met elkaar te kunnen omgaan. Dit is van groot belang voor uw kind(eren). Als het u niet op eigen kracht lukt, schakel dan een conflictbemiddelaar in. Vaak helpt het ook om hulp te zoeken zodat u uw woede en wrok daar kunt uiten, in plaats van bij uw ex-partner.
Zie ook: Schade voorkomen/beperken.

Jesse vindt het heel fijn dat zijn ouders nog goed met elkaar overweg kunnen. Hij adviseert ouders dan ook om het contact goed te houden (of te maken):Voorkom veel grote veranderingen
Zorg dat er zoveel als mogelijk hetzelfde blijft voor uw tiener. Het feit dat u en uw ex-partner niet meer samen zijn, vraagt al veel aanpassing van uw tiener. Voorkom bijvoorbeeld, als dat enigszins mogelijk is, een verhuizing naar een andere plaats, contactbreuk met uw schoonfamilie of verandering van school.
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Houd familietradities in stand
Tradities geven kinderen en jongeren een gevoel van veiligheid. Al is het maar omdat ze dan iets hebben om zich tegen af te zetten....

Vertel dat het niet meer goed komt
Sommige jongeren kunnen jarenlang de hoop houden dat hun ouders op een dag weer bij elkaar komen. Zelfs wanneer ouders weer een nieuwe relatie of zelfs een nieuw gezin hebben. Dit kan jongeren belemmeren bij het verwerken en accepteren van de scheiding.
Als u zeker weet dat de scheiding definitief is, vertel uw kind(eren) dit dan. Het is pijnlijk maar helpt hen wel om verder te gaan!

Danielle (13) was acht toen haar ouders scheidden. Zij vertelt dat het voor haar ook belangrijk was om te weten dat het niet meer goed ging komen:Houd de omgangsregeling regelmatig tegen het licht
Het leven van jongeren verandert, de bezoekbehoeften van jongeren veranderen naarmate ze ouder worden. Ook de omstandigheden van ouders kunnen veranderen. Het is daarom raadzaam om de omgangsregeling regelmatig met ouders en kind(eren) te evalueren en zonodig aan te passen.
Zelfs bij co-ouderschap is het zinvol om regelmatig met ouders en kind(eren) te evalueren!

Blijf grenzen stellen
Ga geen dingen door de vingers zien, die u anders niet accepteert bij uw kind. Duidelijke grenzen geven een tiener veiligheid.

Wees eerlijk
Tieners willen graag eenvoudige en eerlijke antwoorden op hun vragen, zonder dat daarbij iemand veroordeeld wordt.

Ontschuldigen
Overtuig uw tiener ervan dat de scheiding een beslissing van u als ouders is. Hij of zij kan er niets aan doen!

Danielle (13) heeft lang gedacht dat zij de scheiding had veroorzaakt. Ze heeft de volgende tip voor ouders:
Laat uw kind vrij om eigen keuzes te maken
Veroordeel uw kind niet om keuzes die het maakt.

Rose legt uit:Let op stress-signalen
Als uw tiener plotseling slechter gaat slapen of slechter gaat eten, veel angsten ontwikkelt of andere 'afwijkende' gedragingen laat zien, houd hem of haar dan extra in de gaten. Zie ook Wanneer zorgen maken.

Troostcadeautje
Ook (vaak juist!) na verloop van tijd kunnen kinderen veel verdriet (gaan) ervaren over de scheiding. Geef uw kind(eren) dan een troostcadeautje. U kunt dit moment aangrijpen om aan te geven dat u denkt dat uw kind soms verdrietig kan zijn door de situatie en dat u het graag wilt troosten. Door er te zijn en te luisteren en tranen te drogen én met een troostcadeautje. U kunt daarbij denken aan een dankbaarheidstreng, een troostpoppetje (te koop bij wereldwinkels), of een jeugdboek over scheiding via http://www.oudersvanjongehelden.nl/scheiding/13_18_jaar/boekentips.


Schakel professionele hulp in voor uw kind als dat nodig lijkt
Aarzel niet om professionele hulp voor uw kind te zoeken als het niet goed gaat. Een paar sessies met een professionele buitenstaander kunnen al heel veel betekenen voor een kind.

Rose (18) vertelt dat school in overleg met haar ouders een aantal jaar geleden regelde dat zij naar de schoolpsycholoog kon:Moedig uw kind aan hulp te vragen
Vraag regelmatig hoe het gaat en laat weten dat uw tiener altijd bij u terecht kan.

De ouders van Rose scheidden toen ze twee was,. Zij vertelt hoe belangrijk het is om je kind te steunen en met je kind te praten:Luister goed naar uw kind
Luister goed naar wat uw tiener te vertellen heeft en vang zijn signalen op.

Overtuig uw tiener ervan dat gevoelens tijdelijk zijn
Verdrietige of boze gevoelens zijn niet voor altijd. Dat kan even zo lijken. Leg uw kind uit dat dat nare gevoel altijd weer verdwijnt.

Verlicht zo mogelijk problematiek ex-partner
Als uw ex-partner problemen heeft (bijvoorbeeld psychische- en/of verslavingsproblemen of financiële problemen) negeer dit dan niet. Als scheidingskinderen opgroeien bij een opvoeder met ernstige problemen, lopen zij een groot risico op het ontwikkelen van (ernstige) problematiek.
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Ieder gevoel is goed
Overtuig uw kind dat hij verdrietig mag zijn als hij zich verdrietig voelt of boos als hij zich boos voelt. Het is belangrijk dat uw kind zijn gevoel naar u toe uit.

Houd contact met uw kind(eren) als u de uitwonende ouder bent, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn

Rose (18) heeft na de scheiding langzamerhand het contact met haar vader verloren en heeft maar een grote wens: weer contact met haar vader:Moedig contact met andere ouder aan
Maak (samen met uw tiener met beide ouders) vaste afspraken wanneer uw kinderen uw ex-partner zien en hou u hieraan. Als de veiligheid van uw kind in het geding is, geldt dit uiteraard niet!
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Buiten gehoorafstand
Praat alleen over de scheiding met uw ex-partner of anderen buiten gehoorafstand van uw kind(eren).

Communiceer met uw ex over uw kind(eren) en de opvoeding
Ook als u persoonlijk niet meer op goede voet staat met uw ex-partner is het belangrijk dat u samen een manier vindt om informatie over uw kinderen uit te wisselen en opvoedingskwesties met elkaar te bespreken. U bent geen partners meer maar zult altijd samen ouder en opvoeder blijven van uw gezamenlijke kinderen. Neem deze verantwoordelijkheid serieus.

Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_4.jpg

Overtuig uw kind dat hij verdrietig mag zijn als hij zich verdrietig voelt of boos als hij zich boos voelt. Het is belangrijk dat uw kind zijn gevoel naar u toe uit.