Doen!

Scheiding13-18 jaarDe scheiding is recent (< een jaar)Doen!

Oorzaak scheiding uitleggen
Leg, als uw tiener ernaar vraagt, met een eenvoudige reden de oorzaak van de scheiding uit en overtuig uw tiener dat hij niet de oorzaak is. Een voor kinderen duidelijke uitleg kan zijn: "We houden niet meer van elkaar en maken elkaar al een hele tijd alleen nog maar verdrietig. Daarom zijn we gescheiden".

Spreek altijd positief of neutraal over uw ex-partner
Het zelfbeeld van uw tiener wordt afgeleid van het beeld dat het van zijn ouders heeft.

Vertel dat het niet meer goed komt
Sommige jongeren kunnen jarenlang de hoop houden dat hun ouders op een dag weer bij elkaar komen. Zelfs wanneer ouders weer een nieuwe relatie of zelfs een nieuw gezin hebben. Dit kan jongeren belemmeren bij het verwerken en accepteren van de scheiding.
Als u zeker weet dat de scheiding definitief is, vertel uw kind(eren) dit dan. Het is pijnlijk maar helpt hen wel om verder te gaan!

Danielle (13) was acht toen haar ouders scheidden. Zij vertelt dat het voor haar ook belangrijk was om te weten dat het niet meer goed ging komen:Begraaf de strijdbijl
Doe er alles aan om de strijdbijl te kunnen begraven en normaal met elkaar te kunnen omgaan. Dit is van groot belang voor uw kind(eren). Als het u niet op eigen kracht lukt, schakel dan een conflictbemiddelaar in. Vaak helpt het ook om hulp te zoeken zodat u uw woede en wrok daar kunt uiten, in plaats van bij uw ex-partner.
Zie ook: Schade voorkomen/beperken.

Daniëlle is haar ouders dankbaar dat zijn niet of nauwelijk ruzie hebben gemaakt voor, tijdens en na de scheiding:Voorkom veel grote veranderingen
Zorg dat er zoveel als mogelijk hetzelfde blijft voor uw tiener(s). Het feit dat u en uw ex-partner niet meer samen zijn, is al zo'n grote verandering. Voorkom bijvoorbeeld, als dat enigszins mogelijk is, een verhuizing, contactbreuk met uw schoonfamilie of verandering van school.
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Wijs uw tiener op www.voorjongehelden.nl
Op deze adviessite kunnen jongeren veel herkenbare informatie vinden, filmpjes van andere jongeren bekijken waarvan de ouders zijn gescheiden. Er staan tips op en ze kunnen online advies vragen aan een deskundige op het gebied van scheiding en jongeren.

Forum en Chat
Wijs uw kind op het online platform Villa Pinedo voor jongeren die met scheiding te maken hebben.

Houd familietradities waar mogelijk in stand
Het jaarlijkse kerstdiner of de wijze van verjaardagen vieren; laat dat op oude voet doorgaan.

Blijf grenzen stellen
Ga geen dingen door de vingers zien, die u anders niet accepteert bij uw tiener.

Neutraal reageren op negatief gedrag
Reageer zo neutraal mogelijk op negatief gedrag van uw tiener. Begrens het gedrag, maar probeer niet boos te worden.

Houd contact met uw kind(eren) als u de uitwonende ouder bent, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn

Rose (18) heeft na de scheiding langzamerhand het contact met haar vader verloren en heeft maar een grote wens: weer contact met haar vader:Wees eerlijk
Tieners willen graag eenvoudige en eerlijke antwoorden op hun vragen, zonder dat daarbij iemand veroordeeld wordt.

Ontschuldigen

Overtuig uw tiener ervan dat de scheiding een beslissing van u als ouders is. Hij of zij kan er niets aan doen!

Daniëlle heeft lang gedacht dat zij de scheiding had veroorzaakt. Ze heeft de volgende tip voor ouders:Let op stress-signalen
Als uw tiener plotseling slechter gaat slapen, slechter gaat eten of ander 'afwijkend' gedrag laat zien, houd hem of haar dan extra in de gaten. Zie ook Wanneer zorgen maken.

Troostcadeautje
Geef uw kind(eren) een troostcadeautje. U kunt dit moment aangrijpen om aan te geven dat u denkt dat uw kind soms verdrietig kan zijn door de situatie en dat u het graag wilt troosten. Door er te zijn en te luisteren en tranen te drogen én met een troostcadeautje. U kunt daarbij denken aan een dankbaarheidstreng, een troostpoppetje (te koop bij wereldwinkels), of een jeugdboek over scheiding via http://www.oudersvanjongehelden.nl/scheiding/13_18_jaar/boekentips

Moedig uw kind aan hulp te vragen
Vraag regelmatig hoe het gaat en laat weten dat uw tiener altijd bij u terecht kan.

De ouders van Rose scheidden toen ze twee was. Zij vertelt hoe belangrijk het is om je kind te steunen en met je kind te praten:Luister goed naar uw tiener
Luister goed naar wat uw tiener te vertellen heeft en vang zijn signalen op.

Laat uw kind vrij om eigen keuzes te maken
Veroordeel uw kind niet om keuzes die het maakt.

Rose legt uit:Overtuig uw kinderen ervan dat gevoelens tijdelijk zijn
Verdrietige of boze gevoelens zijn niet voor altijd. Dat kan even zo lijken. Leg uw tiener uit dat dat nare gevoel altijd weer verdwijnt.

Zorg dat zijn omgeving zo harmonieus mogelijk is
Stel dat er nog steeds veel conflicten zijn tussen u en uw ex-partner, zorg dan dat uw kind er niet bij is als u uw ex-partner ontmoet. Maak geen ruzie waar uw tiener bij is.

Verlicht zo mogelijk problematiek ex-partner
Als uw ex-partner problemen heeft (bijvoorbeeld psychische- en/of verslavingsproblemen of financiële problemen) negeer dit dan niet. Als scheidingskinderen opgroeien bij een opvoeder met ernstige problemen, lopen zij een groot risico op het ontwikkelen van (ernstige) problematiek.
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Moedig contact met andere ouder aan
Maak (samen met uw tiener met beide ouders) vaste afspraken wanneer uw kinderen uw ex-partner zien en hou u hieraan. Als de veiligheid van uw kind in het geding is, geldt dit uiteraard niet!
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Buiten gehoorafstand
Praat alleen over de scheiding met uw ex-partner of anderen buiten gehoorafstand van uw kind(eren).

Communiceer met uw ex over uw kind(eren) en de opvoeding
Ook als u persoonlijk niet meer op goede voet staat met uw ex-partner is het belangrijk dat u samen een manier vindt om informatie over uw kinderen uit te wisselen en opvoedingskwesties met elkaar te bespreken. U bent geen partners meer maar zult altijd samen ouder en opvoeder blijven van uw gezamenlijke kinderen. Neem deze verantwoordelijkheid serieus.

Jesse vindt het heel fijn dat zijn ouders nog goed met elkaar overweg kunnen. Hij adviseert ouders dan ook om het contact goed te houden (of te maken):Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_10.jpg

Overtuig uw tiener ervan dat de scheiding een beslissing van u als ouders is. Hij of zij kan er niets aan doen!