Doen!

Scheiding13-18 jaarHet stiefgezinDoen!

Het loont te investeren in de partnerrelatie, voordat u uw kinderen erbij betrekt.
Een nieuw gezin starten is een grote verandering die veel energie kost en waar u en uw kind(eren) erg aan zullen moeten wennen. Begin hier pas aan, als u heel zeker bent over de relatie. Bekijk uw partner eens als stiefouder van uw kind, hoe zou dat zijn?

Caroline vertelt over het ontmoeten van haar stiefouders. Ze keek zelfs naar de weekend uit waarin ze haar stiefmoeder zou zien.Onderzoek uw eigen verwachtingen over het stiefgezin; zijn deze reëel?

Bedenk dat u verliefd bent op uw nieuwe partner, maar dat uw kinderen die gevoelens niet hebben. Zij vinden de nieuwe partner lang niet zo geweldig als u. Houd uw relationele zaken privé voor uw kind.

‘Open’ het stiefgezin met een ritueel. Door bijvoorbeeld elkaar officieel de sleutel overhandigen, een lint bij de deur door te knippen of met een gezamenlijk diner in het nieuwe huis.

Breng tijd door met uw eigen kind.

Toon begrip voor de negatieve gevoelens van uw kind ten aanzien van het stiefgezin of de stiefouder. Sta open voor ideeën en gedachten van uw kind over het nieuwe gezin en neem het serieus. Neem de tijd om te luisteren.

Vergader met het stiefgezin. Bespreek met elkaar wat fijn was in het oorspronkelijke gezin. Maak samen afspraken over regels die gelden. Spreek met elkaar wat jullie samen willen doen, hoe bijvoorbeeld verjaardagen of feestdagen gevierd worden.

Elk gezin kent zijn eigen gewoontes, normen en waarden. Neem de tijd om deze met elkaar te vormen. Zoiets moet groeien.

Bespreek met uw partner en ex-partner hoe er met de kinderen omgegaan wordt en wie welke rol op zich neemt. Heeft de stiefouder bijvoorbeeld iets te zeggen over uw kind als het niet luistert? Probeer dit voor alle betrokkenen helder te maken.

Neem de tijd om eerst te werken aan relaties binnen het stiefgezin, voordat er andere familieleden worden geïntroduceerd. Gun uw kind de tijd dit in een eigen tempo te doen.

Leg uit waarom niet voor alle kinderen dezelfde regels gelden.

Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_9.jpg
Elk gezin kent zijn eigen gewoontes, normen en waarden. Neem de tijd om deze met elkaar te vormen.