Doen!

Scheiding7-9 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenDoen!

Spreek altijd positief of neutraal over uw ex-partner
Het zelfbeeld van uw kind wordt afgeleid van het beeld dat het van zijn ouders heeft.

Begraaf de strijdbijl
Doe er alles aan om de strijdbijl te kunnen begraven en normaal met elkaar te kunnen omgaan. Dit is van groot belang voor uw kind(eren). Als het u niet op eigen kracht lukt, schakel dan een conflictbemiddelaar in. Vaak helpt het ook om hulp te zoeken zodat u uw woede en wrok daar kunt uiten, in plaats van bij uw ex-partner.
Zie ook: Schade voorkomen/beperken.

Voorkom veel grote veranderingen
Zorg dat er zoveel als mogelijk hetzelfde blijft voor uw kind. Het feit dat u en uw ex-partner niet meer samen zijn, vraagt al veel aanpassing van uw kind. Voorkom bijvoorbeeld, als dat enigszins mogelijk is, een verhuizing naar een andere plaats, contactbreuk met uw schoonfamilie of verandering van school.
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Wijs uw kind op voorjongehelden.nl
Op deze website staat heel veel informatie, tips en doe-dingen voor scheidingskinderen van 7-9 jaar. 

Maak duidelijk dat het niet meer goed komt
Kinderen kunnen jarenlang de hoop houden dat hun ouders op een dag weer bij elkaar komen. Zelfs wanneer ouders weer een nieuwe relatie of zelfs een nieuw gezin hebben. Dit kan kinderen belemmeren bij het verwerken en accepteren van de scheiding.
Als u zeker weet dat de scheiding defintief is, vertel uw kinderen dit dan. Het is pijnlijk maar helpt hen wel om verder te gaan!

Danielle (13) was acht toen haar ouders scheidden. Zij vertelt dat het voor haar ook belangrijk was om te weten dat het niet meer goed ging komen:Houd familietradities in stand
Het jaarlijkse kerstdiner of met opa en oma Sinterklaas vieren; laat dat op oude voet doorgaan. Tradities geven kinderen een gevoel van veiligheid.

Houd de omgangsregeling regelmatig tegen het licht
Het leven van kinderen verandert, de bezoekbehoeften van kinderen veranderen naarmate ze ouder worden. Voor jonge kinderen is het prettig om de uitwonende ouder vaak en kort te zien, als kinderen ouder worden is het vaak fijner om de uitwonende ouder wat minder vaak wat langer te zien. Ook de omstandigheden van ouders kunnen veranderen. Het is daarom raadzaam om de omgangsregeling regelmatig met ouders en kind(eren) te evalueren en zonodig aan te passen.
Zelfs bij co-ouderschap is het zinvol om regelmatig met ouders en kind(eren) te evalueren!

Blijf grenzen stellen
Ga geen dingen door de vingers zien, die u anders niet accepteert bij uw kind. Duidelijke grenzen geven een kind veiligheid. Zorg wel voor liefdevolle begrenzing!

Wees eerlijk
Kinderen willen graag eenvoudige en eerlijke antwoorden op hun vragen, zonder dat daarbij iemand veroordeeld wordt.

Ontschuldigen
Overtuig uw kind ervan dat de scheiding een beslissing van u als ouders is. Hij of zij kan er niets aan doen!

Danielle heeft lang gedacht dat zij de scheiding had veroorzaakt. Ze heeft de volgende tip voor ouders:Anticipeer op stress-signalen
Als uw kind plotseling slechter gaat slapen of slechter gaat eten of andere 'afwijkende' gedragingen laat zien, houd hem of haar dan extra in de gaten. Zie ook Wanneer zorgen maken.

Moedig uw kind aan hulp te vragen
Vraag regelmatig hoe het gaat en laat weten dat uw kind altijd bij u terecht kan.

De ouders van Rose scheidden toen ze twee was. Zij vertelt hoe belangrijk het is om je kind te steunen en met je kind te praten:Luister goed naar uw kind
Luister goed naar wat uw kind te vertellen heeft en vang zijn signalen op. Stel hem zoveel mogelijk gerust.

Overtuig kinderen dat gevoelens tijdelijk zijn
Verdrietige of boze gevoelens zijn niet voor altijd. Dat kan even zo lijken. Leg uw kind uit dat dat nare gevoel altijd weer verdwijnt.

Troostcadeautje
Ook (vaak juist!) na verloop van tijd kunnen kinderen veel verdriet (gaan) ervaren over de scheiding. Geef uw kind(eren) dan een troostcadeautje. U kunt dit moment aangrijpen om aan te geven dat u denkt dat uw kind soms verdrietig kan zijn door de situatie en dat u het graag wilt troosten. Door er te zijn en te luisteren en tranen te drogen én met een troostcadeautje. U kunt daarbij denken aan een dankbaarheidstreng, een troostpoppetje (te koop bij wereldwinkels), of een kinderboek over scheiding via http://www.oudersvanjongehelden.nl/scheiding/7_9_jaar/boekentips

Zorg dat de omgeving zo harmonieus mogelijk is
Stel dat er nog steeds veel conflicten zijn tussen u en uw ex-partner, zorg dan dat uw kind af en toe ergens anders kan spelen als u uw ex-partner ontmoet. Maak geen ruzie waar uw kind bij is.

Verlicht zo mogelijk problematiek ex-partner
Als uw ex-partner problemen heeft (bijvoorbeeld psychische- en/of verslavingsproblemen of financiële problemen) negeer dit dan niet. Als scheidingskinderen opgroeien bij een opvoeder met ernstige problemen, lopen zij een groot risico op het ontwikkelen van (ernstige) problematiek.
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Ieder gevoel is goed
Overtuig uw kind dat hij verdrietig mag zijn als hij zich verdrietig voelt of boos als hij zich boos voelt. Het is belangrijk dat uw kind zijn gevoel naar u toe uit.

Zorg voor een vaste dagindeling en houd u daar aan
Houd zoveel mogelijk het vaste dagritme aan. Sla vaste rituelen zo min mogelijk over. Geef dit ook door aan uw ex-partner of een eventuele oppas.

Houd contact met uw kind(eren) als u de uitwonende ouder bent, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn

Rose (18) heeft na de scheiding langzamerhand het contact met haar vader verloren en heeft maar een grote wens: weer contact met haar vader:Moedig contact met andere ouder aan
Maak vaste afspraken wanneer de kinderen uw ex-partner zien en hou u hieraan.
Zorg, indien mogelijk, dat uw kind op regelmatige basis contact heeft met uw ex-partner. Als de veiligheid van uw kind)eren in het geding is, geldt dit uiteraard niet!
Zie ook Schade voorkomen/beperken.

Kleine potjes...
Praat alleen over de scheiding met uw ex-partner of anderen buiten gehoorafstand van uw kind(eren).

Laat uw kind vrij om eigen keuzes te maken
Veroordeel uw kind niet om keuzes die het maakt.

Rose legt uit:Rust en regelmaat
Jonge kinderen hebben behoefte aan rust en regelmaat. Bouw bijvoorbeeld standaard een rustdag in als de kind(eren) bij uw ex-partner is/zijn geweest.

Communiceer met uw ex over uw kind(eren) en de opvoeding
Ook als u persoonlijk niet meer op goede voet staat met uw ex-partner is het belangrijk dat u samen een manier vindt om informatie over uw kinderen uit te wisselen en opvoedingskwesties met elkaar te bespreken. U bent geen partners meer maar zult altijd samen ouder en opvoeder blijven van uw gezamenlijke kinderen. Neem deze verantwoordelijkheid serieus.

De ouders van Sterre (12) scheidden toen ze zes was. Zij heeft een tip voor gescheiden ouders:Begeleiding voor uw kind
Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_.jpg

Jonge kinderen hebben behoefte aan rust en regelmaat. Bouw bijvoorbeeld standaard een rustdag in als de kind(eren) bij uw ex-partner is/zijn geweest.